Przejdź do głównej zawartości
- Drożdże są wymagające wobec innych składników, których nieodpowiednia temperatura może wszystko zepsuć.
- Składniki na ciasto drożdżowe muszą mieć zawsze temperaturę pokojową. Należy wyjąć je z lodówki minimum na godzinę przed startem.
- Jeśli do rozczynu podgrzewamy mleko to maksymalnie do 35 stopni. Wysoka temperatura zabija drożdże.
- Drożdże nie lubią zimna i przeciągów. Do wyrośnięcia najlepiej stawiać je z dala od piecyków i płyt grzewczych. Najlepszym miejscem będzie kącik w kuchennej szafce.
- Ciasto drożdżowe warto gnieść długo. Powinno odchodzić od ręki.
- Drożdże mają pełno witamin i minerałów. Zawierają kwas foliowy. Są dobre na włosy, cerę i paznokcie (cynk, witaminy B2 i B1).
- Świeże drożdże mają kolor szary albo beżowy, są dosyć miękkie, zbite, dobrze się kroją, nie powinny się rozpadać.
zdjęcie:
artkulinaria.pl
Komentarze
Prześlij komentarz