Składniki:
- 500 g mąki,
- 200-250 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- budyń śmietankowy lub waniliowy,
- owoce: truskawki, maliny, jagody, borówki itp.
- galaretka dopasowana do owoców.
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. W dużej misce lub garnku połączyć przesianą mąkę ze szczyptą soli, masłem, cukrem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować. Po uzyskaniu kruszonki formę do pieczenia wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni. Piec 30-40 minut w zależności od mocy piekarnika. Ciasto nie może być zbyt twarde i spieczone. Na upieczony spód wyłożyć budyń. Gdy ciasto wystygnie na budyń wyłożyć owoce i zalać galaretką. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz