Nadchodzi lato- czas owoców sezonowych bogatych w witaminy i inne wartości odżywcze. Wykorzystajmy ten czas by wzmocnić nasz organizm.
- W malinach i truskawkach znajduje się KWAS ELAGOWY, który pomaga neutralizować czynniki mające wpływ na rozwój raka.
- W winogronach znajduje się RESWERATROL, który ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
- Wszystkie owoce o ciemnej barwie mają działanie ANTYNOWOTWOROWE. Antyrakowo działają też owoce cytrusowe.
- Borówka amerykańska zawiera najbardziej aktywne ZWIĄZKI ANTYOKSYDACYJNE, które walczą z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy miażdżyca.
- Najzdrowsze są owoce surowe- mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych od przetworzonych.
- Owoce jagodowe: maliny, borówki, jeżyny obniżają cholesterol, ciśnienie oraz redukują ryzyko zawałów i niedokrwień.
- Mango zawiera sporo witaminy C i KAROTENOIDÓW, dlatego nazywane jest owocem młodości.
Komentarze
Prześlij komentarz