- Jogurt naturalny zawiera dużo wapnia, który jest lepiej przyswajalny, niż ten zawarty w mleku.
- Prawdziwy jogurt naturalny składa się z mleka i żywych kultur bakterii jogurtowych. Żadne inne dodatki nie są potrzebne.
- W 100g jogurtu naturalnego znajduje się aż 170mg wapnia. A dobre stężenie wapnia w organizmie jest bardzo ważne, bo sprawia ,że macie mocne mięśnie i kości oraz zdrowe zęby i naczynia krwionośne.
- Jogurt naturalny wzmacnia odporność i tworzy w jelitach środowisko przyjazne dla dobrych bakterii.
- Jedząc jeden 250g kubeczek jogurtu naturalnego dziennie wspomagacie też metabolizm komórek tłuszczowych co pomaga utrzymać niską wagę i szczupłą sylwetkę.
- Zdecydowanie lepiej więc zastąpić tłustą śmietanę pełnym wapnia jogurtem naturalnym.
- Jogurt naturalny najlepiej nadaje się do owoców. Ma zawartość tłuszczu kształtującą się od 1,5 do 2 %.
- Jogurty typu light mogą zawierać bezwartościowe zagęstniki.
Szkodliwe składniki w niektórych jogurtach:
- Acesulfam K- podejrzewany o wywoływanie nadpobudliwości i bólu głowy,
- Sukraloza- kłopoty z gospodarką insuliny w organizmie,
- Koszenila- powstaje z owadów i może wywoływać reakcje alergiczne.
Zależność kaloryczna:
- 250g gęstego jogurtu = 345 kcal
- 250g gęstego jogurtu light = 185 kcal
- 250g jogurtu naturalnego = 150 kcal
- 250g jogurtu naturalnego light = 90 kcal
Zupa na śmietanie 18%- 423 kcal, 37g tłuszczu
- Jogurt probiotyczny (bifidobakterium, laktis, DN-173010)- przynosi ulgę przy biegunkach, zespole jelita drażliwego, wzdęciach i innych zaburzeniach trawienia. Chroni jelita przed rozwojem bakterii chorobotwórczych, grzybów i wirusów.
- Batony jogurtowe to głównie cukier i jogurt w proszku(zaledwie 2% i rakotwórczy akrylamid).
zdjęcie: www.zdrowiedlaniej.pl
Komentarze
Prześlij komentarz