Składniki:
- 100 g masła lub margaryny,
- 250 ml mleka,
- 480 g mąki,
- 7 g suszonych drożdży,
- 125 g cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodaj drożdże, sól, cukier i całość wymieszaj. Masło rozpuść w ciepłym mleku, a następnie przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jajka. Wszystko wymieszaj i wyrabiaj ok. 5 minut mieszadłami miksera lub ręką. Gdy masa stanie się gładka odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat i jeszcze raz krótko zagniataj. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj foremki i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Piecz ok. 25 minut, aż staną się rumiane. Po upieczeniu ciasteczka posyp cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz