ZIEMNIAKI

Zwykłe, tuczące, nic nadzwyczajnego - tak myślimy o nich na co dzień . Polewamy je tłuszczem,  sosami, smażymy, posypujemy tłustym żółtym serem. Tymczasem okazuje się ,że ziemniaki mają też zalety i można je przyrządzać zdrowo.
  • Ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka, zawierają dużo potasu, mają mniej kalorii niż makaron.
  • Ziemniaki równoważą w organizmie poziom sodu pochodzącego z soli, sycą na długo.
  • Najzdrowsze to te upieczone w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, spryskane delikatnie olejem i posypane ulubionymi przyprawami.
  • Przy gotowaniu ziemniaki najlepiej wrzucać na wrzątek w całości, gotować w mundurkach(pod skórką znajduje się najwięcej witamin).
  • Ziemniaki tracą swoje wartości odżywcze oraz smak przez godzinne moczenie ich w zimnej wodzie.
  • Stare ziemniaki bardziej sprzyjają tyciu.
  • Zielone lub kiełkujące ziemniaki pełne są toksycznego związku- solaniny, która może wywoływać: bóle brzucha, bóle głowy, nudności, wymioty i osłabienie.
  • frytki i chipsy powinno się jeść sporadycznie.
  • Odmiany ziemniaków:
-twarda- gdy po potarciu połówek wylatuje woda,
-miękka- gdy po potarciu połówki lepią się do siebie

zdjęcie: info.ecomania.com.pl

Komentarze