Zwykłe, tuczące, nic nadzwyczajnego - tak myślimy o nich na co dzień . Polewamy je tłuszczem, sosami, smażymy, posypujemy tłustym żółtym serem. Tymczasem okazuje się ,że ziemniaki mają też zalety i można je przyrządzać zdrowo.
- Ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka, zawierają dużo potasu, mają mniej kalorii niż makaron.
- Ziemniaki równoważą w organizmie poziom sodu pochodzącego z soli, sycą na długo.
- Najzdrowsze to te upieczone w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, spryskane delikatnie olejem i posypane ulubionymi przyprawami.
- Przy gotowaniu ziemniaki najlepiej wrzucać na wrzątek w całości, gotować w mundurkach(pod skórką znajduje się najwięcej witamin).
- Ziemniaki tracą swoje wartości odżywcze oraz smak przez godzinne moczenie ich w zimnej wodzie.
- Stare ziemniaki bardziej sprzyjają tyciu.
- Zielone lub kiełkujące ziemniaki pełne są toksycznego związku- solaniny, która może wywoływać: bóle brzucha, bóle głowy, nudności, wymioty i osłabienie.
- frytki i chipsy powinno się jeść sporadycznie.
- Odmiany ziemniaków:
-miękka- gdy po potarciu połówki lepią się do siebie
zdjęcie: info.ecomania.com.pl
Komentarze
Prześlij komentarz