Szarlotka na kruszonce



Składniki:

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 70-90g masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3-4 spore jabłka(najlepiej szare renety lub papierówki),
  • cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki. W dużym garnku zagotować niewiele wody, wrzucić jabłka i prażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną. Doprawić cynamonem i niewielką ilością cukru. Mąkę, płatki oraz cukier wymieszać ze sobą i podzielić na trzy równe części. Blachę wysmarować masłem, a resztę masła wstawić na chwilę do zamrażalnika. Pierwszą część mieszanki wysypać na dno wysmarowanej blachy. Następnie położyć warstwę jabłek, potem wysypać drugą część, znów pokryć jabłkami i na wierzch wysypać trzecią część. Masło wyjąć z zamrażalnika, pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić ciasto i piec około 50 minut.

Komentarze