Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- 70 g miękkiego masła,
- szczypta soli,
- 1 jajko.
Składniki na nadzienie:
- 500 g jagód,
- 3 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki mleka,
- cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć w mleku z cukrem, odstawić na 15 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i solą. Uformować kopiec i zrobić w nim wgłębienie. Do środka wbić jajko, dodać masło i rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto do połączenia się składników. Uformować kulę. Zakryć wilgotną, bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę opruszyć mąką, ciasto wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Uformować wałek i podzielić go na równe części. Jagody wymieszać z cukrem. Następnie każdą z części ciasta napełnić jagodami i cukrem zamykając je szczelnie i formując okrągłe bułeczki. Układać surowe jagodzianki na blasze. Wymieszać jajko z mlekiem i posmarować przygotowane do pieczenia jagodzianki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut. Gotowe jagodzianki posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz