- Mleko ma mnóstwo wapnia, który jest budulcem kości. A więc zarówno dzieci jak i dorośli powinni pić co najmniej 3 szklanki mleka by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń.
- 1 litr mleka krowiego zapewnia dzienną dawkę witaminy B12.
- Mleko zawiera także folacynę i kwas foliowy- witaminy, na których zapotrzebowanie wzrasta u kobiet w ciąży oraz witaminę A i B2, które chronią nasz wzrok.
- Mleko UHT ma kilkumiesięczny termin przydatności do spożycia i nie wymaga chłodzenia. Zazwyczaj spotkacie je w kartonowych pudełkach. UHT oznacza, że zostało poddane działaniu wysokiej temperatury, a co za tym idzie utraciło część swoich wartości odżywczych, nawet do 20%.
- To mleko różni się również smakiem od mleka surowego.
- Bardziej naturalny smak i aromat ma mleko pasteryzowane. Taka pasteryzacja powoduje mniejsze straty witamin. Mleko ma kilkudniowy termin przydatności do spożycia i musi być przechowywane w lodówce. Możecie je spotkać w kartonowym pudełku albo w różnego rodzaju butelkach.
- Podobnie przechowywane są mleka mikrofiltrowane. Mikrofiltracja to najnowsza metoda utrwalania mleka. Mleko to możemy przechowywać 14 dni.
- Niezależnie od rodzaju, mleko najlepiej przechowywać po otwarciu nie dłużej niż 48 h w lodówce.
- Jakie mleko wybrać?
-0%- pozbawione witamin A i D,
-3,2%- pełnotłuste, nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą we krwi poziom złego cholesterolu,
-1,5%-2%- najlepszy wybór, odpowiednia ilość tłuszczów.
- Jeśli po wypiciu mleka macie wzdęcia, boli was brzuch, macie problemy jelitowe lub wysypkę nie musicie całkowicie rezygnować z mleka. Wybierzcie produkty fermentowane, które są lepiej trawione przez nasz organizm, takie jak jogurt, kefir albo maślanka.
- Mleka roślinne: sojowe, owsiane, ryżowe w ogóle nie zawierają cholesterolu.
zdjęcie: www.winiary.pl
Komentarze
Prześlij komentarz