JAJKA

 
 
Jajko uważane jest za idealny produkt pochodzenia zwierzęcego. Jednak ostatnio nie cieszy się zbyt dobrą sławą m.in. ze względu na cholesterol na warunki, w których przetrzymywane są kury.
  • 1 jajko zawiera ok. 180 mg cholesterolu. Dla porównania nasza wątroba dziennie potrafi wyprodukować ok. 1500 mg.
  • Badania nie wykazały ,że jedząc jajka zwiększamy poziom cholesterolu we krwi.
  • WHO pozwala jeść 10 jajek tygodniowo. Nie dotyczy to osób ,które mają kłopoty z układem krążenia, ponieważ ich osobisty mechanizm regulujący cholesterol może źle działać. Jeśli to was dotyczy możecie jeść tygodniowo tylko 3 jajka, a konkretnie żółtka, bo tylko w nich jest cholesterol.
  • Jajka zawierają prawie wszystkie witaminy (m.in. te rozpuszczalne w tłuszczach): A, E, D, K, minerały: fosfor, potas, jod, cynk oraz barwniki: ksantofile, luteina.
  • Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień.
  • Jajko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm.
  • Jajko sprzyja odchudzaniu i pomaga zachować zdrową sylwetkę.
  • Jajko od zawsze było jednym z najcenniejszych elementów diety w łańcuchach pokarmowych.
    Ta doskonała forma pokarmu jest darem, z którego korzystać powinniśmy bez obaw i w pełni ufając sile natury.
  • Jajka kur zielononóżek mają więcej minerałów i witamin, o 30% mniej cholesterolu, lepszą zawartość zdrowych kwasów Omega 6 i Omega 3 oraz mniej uczulające białko.
  • Nie powinno się gotować jajek dłużej niż 10 minut, bo wtedy traci się część cennych wartości odżywczych.
  • Jajka przed użyciem umyć w ciepłej wodzie i sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund. Zabezpiecza to przed salmonellą.
  • Wybierajcie jajka oznaczone numerem 0 lub 1.

 Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Do miski z osoloną wodą wrzucamy jajko:
-jeśli wypłynie na wierzch - jajko jest nieświeże,
-jeśli zostanie na dnie- jajko jest świeże

zdjęcie: www.mojegotowanie.pl
 

Komentarze