Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
CIASTO
- 0,5 kg mąki
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 250 g margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
NADZIENIE TWAROŻKOWE
- 200 g twarogu półtłustego
- 20 ml śmietanki 30%
- 1 żółtko
- łyżeczka cukru wanilinowego
- łyżeczka cukru kryształu
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.Przesianą mąkę posolić, posiekać z margaryną. Dodać cukier wanilinowy, rozczyn, resztę cukru i jajko. Wyrobione ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć do zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie na wierzch wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na okrągłe placki o grubości 1 cm, każdy pokroić na 8 trójkątów.
Wszystkie składniki na twarożek zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na środek każdego trójkąta nałożyć twarożek i zwinąć formując rogaliki. Zwijanie rozpoczynać od podstawy trójkąta, wierzchołek pozostawiając na zewnątrz rogalika. Uformowane rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz