Dziś tłusty czwartek- dzień , w którym nikt nie odmówi sobie słodkości. Najczęściej wybieramy pączki i faworki. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest takie trudne, zwłaszcza faworków. Wystarczy zaledwie kilka składników, trochę czasu i... dwie sprawne ręce ;) A oto przepis:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki cukru,
- 4 żółtka,
- 3/4 szklanki gęstej śmietany (18%),
- łyżeczka spirytusu lub octu,
- sól,
- tłuszcz do smażenia(np. smalec, olej),
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto, wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne (powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Następnie zbijać wałkiem przez kilka minut, rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski o długości ok. 15 cm i szerokości 4 cm; środek każdego przeciąć na długość około 6 cm i przewinąć brzeg. Przed smażeniem faworki oczyścić z mąki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor, osączyć na talerzu. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz