Składniki na ciasto:
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- jajko,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- ok. 300 g ugotowanego mięsa (np. z rosołu),
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz.
Składniki do panierowania:
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- olej do podsmażania krokietów.
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: mleko rozmieszaj z jajkami , dodaj mąkę, szczyptę soli i wszystko zmiksuj. Ciasto odstaw na 20 min, aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie je wymieszaj.Patelnię posmaruj olejem. Ciasto wlewaj na patelnię łyżką do zupy, rozprowadź na całej powierzchni i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Naleśniki odkładaj na talerz, jeden na drugim.
Przygotuj nadzienie: mięso oddziel od kości, jeśli jest taka potrzeba i zmiel (do mięsa możesz też dodać warzywa z rosołu). Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na 1 łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem, dodaj do zmielonego mięsa i wymieszaj.
Na środek naleśników kładź nadzienie, następnie boki zwijaj do środka, a potem całość w rulon. Panieruj naleśniki najpierw w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni i smaż naleśniki na rumiano. Podawaj np. z barszczem czerwonym.
Komentarze
Prześlij komentarz