Potrawa bez której większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom nie jest aż tak trudna w przygotowaniu. W tym roku robiłam pierwszy raz i wyszły wyśmienite :).
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- łyżeczka masła,
- 1 jajko,
- szklanka gorącej wody.
Składniki na farsz:
- 20 dag kapusty kiszonej,
- szklanka suszonych grzybów,
- cebula,
- sól i pieprz,
- oliwa do podsmażenia.
Przygotowanie:
Ciasto:
Najpierw przesiać mąkę i dodać szczyptę soli. Do środka wbić jajo, dodać łyżeczkę masła, szklankę gorącej wody i całość zagniatać. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty.
Farsz:
Grzyby ugotować i drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć.
Na każdy kwadrat położyć łyżeczkę farszu i złożyć w trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.
Uszka gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz