Maliny, truskawki, jagody, wiśnie, borówki-owoce sezonowe. Główny składnik ciast i ciasteczek. Wszyscy je uwielbiamy i rozkoszujemy się nimi latem. Ale co zrobić zimą , gdy nie mamy takiego szerokiego wyboru, a chcemy choć na chwilę poczuć smak lata? Na przykład tarte z (mrożonymi) truskawkami. Równie dobrze możemy przygotować ją z jabłkami czy serem.
Składniki:
Do ciasta:- 1 jajko
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Do nadzienia:
- 500 g truskawek (świeże lub mrożone)
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml śmietanki 30% (ok. 1 szklanka)
- 125 ml mleka (ok. 1/2 szkl.)
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Kruchy spód: Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włóż do miski i miksuj mikserem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodaj jajko oraz łyżeczkę ekstraktu i jeszcze chwilę miksuj do połączenia się składników (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulep kulę z ciasta, zawiń w przeźroczystą folię i włóż do lodówki na 1/2 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Ciastem wyłóż dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20‒30 min, do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.
Nadzienie:
Umyj, odszypułkuj i pokrój truskawki (jeśli użyjesz owoców mrożonych, wcześniej je rozmroź i odsącz).
Rozmieszaj budyń i cukier w połowie szklanki mleka. Śmietankę zagotuj, wlej mleko z rozprowadzonym proszkiem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), cały czas mieszając. Gotową, gorącą masę wylej na wystudzone ciasto. Odczekaj 5 min. Rozłóż owoce na ciepłej masie. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Na koniec całość zalej galaretką owocową. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz