Lazania bazyliowa

Składniki:

  • 500 g makaronu do lazanii
  • 180 g zielonego pesto
  • 400 ml mleka
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • parmezan
  • świeża bazylia

Przygotowanie

Makaron do lazanii ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Do garnka wlać 300 ml mleka i podgrzać je z dodatkiem masła i soli. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać w osobnym naczyniu z mąką. Dodać do gotującego się mleka i dokładnie wymieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać zielone pesto i wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rozprowadzić 4 łyżki sosu na dnie, następnie płaty makaronu. Przekładać na zmianę makaron z sosem do momentu wyczerpania składników. Na sam koniec całość posypać parmezanem. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez pół godziny.

Podawać ze świeżymi listkami bazylii.

Komentarze