Uszka z kapustą i grzybami

Potrawa bez której większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom nie jest aż tak trudna w przygotowaniu. W tym roku robiłam pierwszy raz i wyszły wyśmienite :).




Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka masła,
  • 1 jajko,
  • szklanka gorącej wody.

Składniki na farsz:

  • 20 dag kapusty kiszonej,
  • szklanka suszonych grzybów,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • oliwa do podsmażenia.

Przygotowanie:

Ciasto:
Najpierw przesiać mąkę i dodać szczyptę soli. Do środka wbić jajo, dodać łyżeczkę masła, szklankę gorącej wody i całość zagniatać. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty.

Farsz:
Grzyby ugotować i drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć.

Na każdy kwadrat położyć łyżeczkę farszu i złożyć w trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.

Uszka  gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!


Komentarze