Batony Brownie

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masy kajmakowej
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

Tabliczkę gorzkiej czekolady, masło i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. 
Jajka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę i wymieszać ręcznie.
Masę jajeczną połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Dodać orzeszki ziemne i wymieszać.
Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut. Wystudzone ciasto posmarować warstwą kajmaku oraz polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą.



Komentarze