Malinowa chmurka

Składniki:

KRUCHY SPÓD

  • 180 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g cukru
  • 120 g zimnego masła
  • 4 żółtka

MASA MALINOWA

  • galaretka malinowa
  • 1,5 szklanki wody
  • 300 g malin

KREM ŚMIETANKOWY

  • 250 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

BEZA

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

KRUCHY SPÓD

Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkować i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec przez 20 minut.

MASA MALINOWA

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, przestudzić. Następnie dodać maliny i wymieszać. Gdy galaretka lekko stężeje wylać ją na kruchy spód i wstawić do lodówki.

KREM ŚMIETANKOWY

Śmietanę ubić na sztywną masę. Dodać mascarpone i cukier. Wymieszać i wyłożyć na galaretkę.

BEZA

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru, a na koniec mąki ziemniaczanej. Ubite białka wylać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni C i piec przez godzinę. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i bezę pozostawić jeszcze na 15 minut. Po wystudzeniu bezę wyłożyć na wierzch ciasta.



Komentarze