Biszkopt z figami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 figi

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać żółtka i ubijać do połączenia składników. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę suchych składników dodawać stopniowo do masy i mieszać ręcznie. Gotową masę przelać do formy. Na wierzchu poukładać kawałki fig. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 50 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze