Placuszki z kremem malinowym


Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • łyżka oleju
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • maliny (100 g do masy)
  • borówki, jeżyny itp. 

Przygotowanie

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Żółtka oddzielić od białek. W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać olej i wymieszać. Do masy z żółtek dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, miksować 2-3 minuty aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawić na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem. Gotowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną nasmarowaną tłuszczem patelnię, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, posłodzić. Dodać maliny i krótko miksować.
Placki podawać z  kremem malinowym i owocami.

Komentarze