Omlety z piekarnika


Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g mąki
  • odrobina wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietany 30% 
  • 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 250 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Blachę w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. 
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, wymieszać . Następnie dodać żółtka, 2 łyżki wody i ponownie wymieszać. Na koniec do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć. Na blasze wyciskać owalne biszkopty. Piec przez około 10 minut w temperaturze 160 stopni. 
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dosłodzić cukrem do smaku. 
Gotowe biszkopty wypełnić bitą śmietaną i borówkami.


Komentarze