Ptysie z kremem malinowym

 Składniki:

  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g masła
  • skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka Mascarpone
  • galaretka malinowa
  • owoce: maliny i borówki
  • cukier puder

Przygotowanie

W garnku zagotować wodę z masłem, skórką z cytryny i szczyptą soli. Gdy całość zacznie się gotować, wsypać mąkę i mieszać do uzyskania zwartej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Najlepiej użyć tylki z otworem okrągłym lub w kształcie gwiazdki. Ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając duże odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni i piec przez 20 minut. 
Śmietanę ubić. Dodać serek i galaretkę. Wszystko miksować przez krótką chwilę. Gotowy krem nakładać na przekrojone na pół, wystudzone ptysie za pomocą szprycy. Udekorować owocami, przykryć czapeczką i posypać cukrem pudrem.





Komentarze