Walentynkowe babeczki od serca




















Składniki:

BABECZKI WANILIOWE

  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 0,5 l mleka

KREM ŚMIETANKOWY

  • 200 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru (opcjonalnie)

KRUCHE SERDUSZKA

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia

LUKIER MALINOWY DO SERDUSZEK

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku malinowy
Proporcje zależą od konsystencji. Lukier nie może być ani za płynny ani za rzadki. W przypadku jednej z tych opcji należy dodać więcej soku/więcej cukru.

Przygotowanie:

BABECZKI WANILIOWE

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego garnka i miksujemy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek lub foremek wysmarowanych masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

KRUCHE SERDUSZKA

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia ,cukier i pokrojone w kostkę masło. na koniec wbić jajko i wszystko wyrabiać do uzyskania zwartej konsystencji.

KREM ŚMIETANKOWY

Śmietankę dokładnie ubić, dodać cukier i mascarpone i krótko miksować.

DEKORACJA

Na wystudzone babeczki nałożyć krem śmietankowy za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.

Wystudzone kruche serduszka posmarować lukrem malinowym ( wymieszany sok z cukrem pudrem) za pomocą pędzelka. Następnie posypać maczkiem truskawkowym /posypką itp.  Ciasteczka wbić lekko w krem.


Komentarze