Kruchy bakaliowiec

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 żółtka,
  • pół łyżki proszku do pieczenia,
  • 90 g masła,

Bakalie:

  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g migdałów bez skórki,
  • 50 g rodzynek,

Polewa:

  • 100 g masła,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 4 łyżki mleka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Z wyrobionego ciasta uformować dwie kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki  na minimum 4 godziny. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 23x27 cm równomiernie zetrzeć obie kule na tarce o grubych oczkach. Następnie blaszkę wstawić  do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec przez ok. 30 minut.

10 minut przed końcem pieczenia przygotować polewę- masło rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao, cukier i mleko. Całość dokładnie wymieszać, aż do zagotowania.

Na gorącym, upieczonym spodzie rozsypać posiekane wcześniej bakalie i całość zalać gorącą polewą. Pozostawić do wystygnięcia i sklejenia się składników.

Komentarze