CZOSNEK

  • Dobry w profilaktyce antynowotworowej.
  • Powinno się jeść 1 ząbek czosnku dziennie, żeby poprawić krążenie, obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko zawału.
  • Czosnek działa jak naturalny antybiotyk.
  • Może być zdrowotnym czarnym koniem. Trzyma w szachu bakterie i wirusy.
  • Większej mocy nabiera dopiero gdy go przekroimy i uwolnimy czyhające w środku związki siarki. Jednak po chwili czar pryska i część z nich się ulatnia. Dlatego najlepiej zjeść czosnek w ciągu kilku minut od rozkrojenia.
  • Pod wpływem wysokiej temperatury czosnek traci część swoich właściwości.
  • Dla zdrowia najlepszy będzie surowy i dobrze rozdrobniony.
  • Za nieprzyjemny zapach czosnku odpowiedzialne są czosnkowe związki siarki- zbawienne dla naszego zdrowia, zgubne dla oddechu. Nasz organizm ich nie trawi dlatego wydzielane są przez skórę i przez jamę ustną. Nawet przez kilkadziesiąt godzin!!!
  • Domowe sposoby na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu po czosnku:

-rzucie pietruszki jak gumy- 10x więcej niż się zjadło czosnku,
-ssanie ziarenek kawy,
-ssanie imbiru,
-jedzenie jabłek,
-picie mleka.
  • Chiński czosnek- nafaszerowany chemią, jest tani, ale bezwartościowy.

 
  • Sosy czosnkowe

Niektóre zawierają wysoko przetworzone i wysuszone i sproszkowane jajo, syrop glukozowy, ekstrakt drożdżowy, zagęstniki, konserwanty i barwniki, czyli wszystko to co niezdrowe i nie potrzebne.

A przecież zrobienie sosu czosnkowego jest banalnie proste. Wystarczy jogurt, trochę majonezu, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i mamy gotowy sos czosnkowy.

  • Serki czosnkowe

Na sklepowych półkach mamy do wyboru przeróżne sery z dodatkiem czosnku. Są to m.in.: twaróg czosnkowy, ser topiony z czosnkiem, ser kozi z czosnkiem, serek śmietankowy z czosnkiem. Bardzo często bywa, że serki w wersji bez czosnku zawierają same naturalne składniki. Natomiast już w wersji z czosnkiem możemy w środku znaleźć np. stabilizatory: gumę guar i gumę tarę. Producenci dodają je aby poprawić konsystencję serka.

Zrobienie samodzielnie takiego serka czosnkowego również jest banalnie proste. Wystarczy serek naturalny połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i wymieszać. W takim serku mamy prawdziwy smak i aromat czosnku oraz korzystamy z jego właściwości.

  • Niestety czosnek nie jest dla każdego. U osób o wrażliwym układzie pokarmowym może powodować bóle głowy i problemy żołądkowe. Rozrzedza krew. Zrezygnujcie więc z niego jeśli spodziewacie się operacji.
  • Nieprzyjemny zapach czosnku z rąk najlepiej zmyć octem albo sokiem z owoców cytrusowych.
  • Główka czosnku powinna być sucha i zawinięta w wiele warstw. Nie kupujcie czosnku, który ma zielone plamki lub jest łatwy do zgniecenia w palcach. Najprawdopodobniej taki czosnek jest stary lub przebywał w wilgotnym miejscu. Może wtedy wydzielać nieprzyjemny, stęchły zapach. Dobry czosnek powinien się kleić do palców.
  • Warkocz z czosnku powieszony w chłodnym i przewiewnym miejscu wytrzyma nawet do 6 miesięcy.
  • Główki  czosnku najlepiej przechowywać w koszyczku z dziurkami.

 

  zdjęcia:

www.krole.pl
www.taniegotowanie.com
www.poradynazdrowie.pl



Komentarze