- Dobry w profilaktyce antynowotworowej.
- Powinno się jeść 1 ząbek czosnku dziennie, żeby poprawić krążenie, obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko zawału.
- Czosnek działa jak naturalny antybiotyk.
- Może być zdrowotnym czarnym koniem. Trzyma w szachu bakterie i wirusy.
- Większej mocy nabiera dopiero gdy go przekroimy i uwolnimy czyhające w środku związki siarki. Jednak po chwili czar pryska i część z nich się ulatnia. Dlatego najlepiej zjeść czosnek w ciągu kilku minut od rozkrojenia.
- Pod wpływem wysokiej temperatury czosnek traci część swoich właściwości.
- Dla zdrowia najlepszy będzie surowy i dobrze rozdrobniony.
- Za nieprzyjemny zapach czosnku odpowiedzialne są czosnkowe związki siarki- zbawienne dla naszego zdrowia, zgubne dla oddechu. Nasz organizm ich nie trawi dlatego wydzielane są przez skórę i przez jamę ustną. Nawet przez kilkadziesiąt godzin!!!
Domowe sposoby na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu po czosnku:
-ssanie ziarenek kawy,
-ssanie imbiru,
-jedzenie jabłek,
-picie mleka.
- Chiński czosnek- nafaszerowany chemią, jest tani, ale bezwartościowy.
Sosy czosnkowe
A przecież zrobienie sosu czosnkowego jest banalnie proste. Wystarczy jogurt, trochę majonezu, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i mamy gotowy sos czosnkowy.
Serki czosnkowe
Zrobienie samodzielnie takiego serka czosnkowego również jest banalnie proste. Wystarczy serek naturalny połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i wymieszać. W takim serku mamy prawdziwy smak i aromat czosnku oraz korzystamy z jego właściwości.
- Niestety czosnek nie jest dla każdego. U osób o wrażliwym układzie pokarmowym może powodować bóle głowy i problemy żołądkowe. Rozrzedza krew. Zrezygnujcie więc z niego jeśli spodziewacie się operacji.
- Nieprzyjemny zapach czosnku z rąk najlepiej zmyć octem albo sokiem z owoców cytrusowych.
- Główka czosnku powinna być sucha i zawinięta w wiele warstw. Nie kupujcie czosnku, który ma zielone plamki lub jest łatwy do zgniecenia w palcach. Najprawdopodobniej taki czosnek jest stary lub przebywał w wilgotnym miejscu. Może wtedy wydzielać nieprzyjemny, stęchły zapach. Dobry czosnek powinien się kleić do palców.
- Warkocz z czosnku powieszony w chłodnym i przewiewnym miejscu wytrzyma nawet do 6 miesięcy.
- Główki czosnku najlepiej przechowywać w koszyczku z dziurkami.
zdjęcia:
www.krole.plwww.taniegotowanie.com
www.poradynazdrowie.pl
Komentarze
Prześlij komentarz