Babeczki drożdżowe z budyniem

Składniki:

ROZCZYN

  • 14 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • odrobina ciepłej wody

BABECZKI

  • 350 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

NADZIENIE BUDYNIOWE

  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka

KRUSZONKA

  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
+ jajko

Przygotowanie:

ROZCZYN

Drożdże i cukier zalać odrobiną ciepłej wody, tak by pokryła ich powierzchnię. Wymieszać.

BABECZKI

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z rozczynem, cukrem pudrem, solą i aromatem waniliowym. Następnie dodać jajka i ciepłe mleko. Ciasto zagnieść do połączenia składników. Na koniec dodać masło i zagniatać jeszcze przez chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NADZIENIE BUDYNIOWE

Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagniatać. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 2 równe części. Każdą z części podzielić na 6 kawałków, a każdy z kawałków rozciągnąć palcami i na środku ułożyć łyżeczkę budyniu. Brzegi dokładnie ze sobą skleić. Tak przygotowane kulki umieścić w papilotkach sklejeniem do dołu. Całość przykryć ściereczką i odstawić na moment do wyrośnięcia.

KRUSZONKA

W misce wymieszać mąkę, cukier i masło. Zagnieść do uzyskania kruszonki. Babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Formę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 25 minut. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Komentarze