Sernik świąteczny

 Składniki:

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu sernikowego 
  • 4 jajka
  • 120 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie

CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść do uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 15 minut.

MASA SEROWA

Ser zmiksować z jajkami, masłem i cukrem pudrem. Masę podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać skórkę pomarańczową i kakao, do drugiej cynamon i kardamon.

Formę do pieczenia wylepić 3/4 części ciasta. Pozostałą część (1/4) rozwałkować i wykleić z niej ciasteczka. Lekko posypać mąką. Następnie wylać masę serową z ze skórką i z cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane ciasteczka. Piec jeszcze przez 30-40 minut.



Komentarze