Pierniczki z polewą czekoladową

Składniki:

  • 50 g margaryny lub masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • 3/4 szklanki cukru pudru (110 g),
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • drożdże w proszku (instant 7-8 g),
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników.

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, przyprawę do pierników i drożdże.
W rondelku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Następnie wlać miód i dodać sodę.
Wszystko wymieszać. Do masy wbić jajka i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą zawartość rondelka wlać do miski z suchymi składnikami. Całość miksować. Powstałe ciasto zagnieść i rozwałkować. Wykrawać pierniczki. Foremki zamaczać w mące.
Piec w temp. 160 stopni przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, bakaliami i ozdobami cukrowymi.


Komentarze