Kanelbullar

Składniki:

KANELBULLAR

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cynamonu

NADZIENIE

  • 100 g masła
  • 100 g cukru kandyz
  • łyżeczka cynamonu

LUKIER

  • 50 g cukru pudru
  • odrobina wody

Przygotowanie

KANELBULLAR

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.

Rozczyn: Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżeczki cukru i ciepłą wodę, tak by pokryła drożdże. Wymieszać. Na koniec dodać łyżeczkę mąki. Wymieszać ponownie, odstawić na 5 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, mleko, cukier, cynamon, rozczyn oraz przestudzone masło. Ciasto wyrabiać około 15 minut. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 h).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować cynamonowym nadzieniem. Następnie zwinąć i pokroić na plasterki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec przez około 10 minut.

Przestudzone bułeczki polać domowym lukrem.

NADZIENIE

Masło roztopić, dodać cukier kandyz i cynamon. Wymieszać.

LUKIER

Cukier wymieszać z odrobiną wody do uzyskania jednolitej konsystencji.

Komentarze