Chleb czosnkowy

Składniki:

CHLEB

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 60 g masła

PASTA CZOSNKOWA

  • 150 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g tartego sera Cheddar
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

CHLEB

Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do szklanki, dodać 2 łyżeczki cukru i zalać ciepłą wodą, tak aby je pokryła. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę mąki, wymieszać ponownie i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. 

Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Mleko i wodę podgrzać. Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać jajka, rozczyn, roztopione masło oraz podgrzaną wodę i mleko. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyrabiać 15-20 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

PASTA CZOSNKOWA

Natkę pietruszki posiekać. Masło rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu. Dodać natkę pietruszki, ser Cheddar, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszać

SKŁADANIE CHLEBA

Ciasto rozwałkować na prostokąt i podzielić na 6-8 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i ułożyć jeden na drugim. Następnie chleb pociąć na 6 części i ułożyć pionowo wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Wstawić do piekarnika nagranego do temperatury 180 stopni i piec przez 35 minut.

Komentarze