Kopiec Kreta z malinami

Składniki:

CIASTO

  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

KREM

  • opakowanie galaretki malinowej
  • 200 ml wody
  • 300 ml śmietany
  • płatki czekoladowe
  • 250 g malin

PONCZ

  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie

CIASTO

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać olej i wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.

KREM

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany wymieszać z wystudzoną galaretką. Następnie powoli nalewać galaretkę do śmietany i miksować do połączenia składników. Dodać płatki czekoladowe. Wymieszać ponownie.

Z biszkoptu odciąć górną część, pozostawiając brzeg - ok. 2 cm. Wycięte ciasto pokruszyć i odłożyć do miski. Spód ciasta nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć umytymi i osuszonymi malinami. Następnie nałożyć krem oraz obsypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.


Komentarze