Gofry

Składniki:

  • 70 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 krople esencji waniliowej
  • 1,75 szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,75 szklanki mleka

Przygotowanie

Mleko podgrzać. Masło roztopić w małym garnku i odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ciepłe mleko, masło i masę jajeczną. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 20 minut. Gofrownicę wysmarować olejem i rozgrzać. Ciasto nakładać chochlą i smażyć na złoty kolor. Udekorować ulubionymi dodatkami - u mnie: bita śmietana, maliny, banany i czekolada deserowa.

Komentarze