Ogórkowy chłodnik z gorącymi bułeczkami

Składniki:

CHŁODNIK OGÓRKOWY

  • 350 ml jogurtu greckiego/naturalnego
  • 2 duże ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki oliwy
  • garść słonecznika
  • kilka listków świeżej mięty
  • 180 ml zimnej wody

 BUŁECZKI Z SEREM FETA

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • opakowanie sera feta
  • pęczek pietruszki
  • łyżeczka pieprzu czarnego

Przygotowanie

CHŁODNIK OGÓRKOWY

Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sól i wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Starte ogórki przełożyć do dużego garnka. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, ziarna słonecznika, wodę i oliwę. Wstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie podawać udekorowany szczypiorkiem, słonecznikiem i liśćmi mięty.

BUŁECZKI Z SEREM FETA

Natkę pietruszki drobno posiekać. Wymieszać z serem feta oraz pieprzem.

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, 1 jajko, oliwę, jogurt. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Następnie wstawić do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na małe kule. Każdą rozpłaszczyć, nałożyć farsz i skleić.

Gotowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.


Komentarze