Torcik brownie z truskawkami

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki tartych migdałów
  • kilka truskawek
  • Nutella

Przygotowanie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem i kakao. Całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Formę o średnicy 16-18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć i osuszyć. Pokroić na połówki. Orzechy posiekać na małe kawałki. Jajka ubić na sztywną, puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Następnie do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę i miksować na jak najmniejszych obrotach. Masę jajeczną  połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Masę przelać do formy. Piec w temperaturze 150 stopni przez 40 minut. Ciasto wyciągnąć z formy. Przestudzone udekorować Nutellą, truskawkami, orzechami włoskimi i tartymi migdałami.






Komentarze