Muffiny z kruszonką i czereśniami

 Składniki:

MUFFINY

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka mleka

KRUSZONKA

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 50 g masła
+ czereśnie

Przygotowanie

MUFFINY

Czereśnie umyć, wydrylować. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączenia. Do foremek nakładać po łyżce ciasta. Dodać kilka wydrylowanych czereśni. Przykryć pozostałym ciastem.

KRUSZONKA

Masło zagnieść z pozostałymi składnikami. Kruszonkę nałożyć na wierzch muffin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 30 minut. 




Komentarze