Zapiekanka makaronowa z warzywami

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu penne
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • cebula
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka mąki
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 200 ml śmietany 30 %
  • jajko
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie:

Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Wszystkie przyprawy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, śmietaną i mąką. Paprykę, cukinię, cebulę i pomidorki koktajlowe pokroić na drobne kawałki. Powstały sos wymieszać z makaronem i pokrojonymi warzywami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piec przez pół godziny. Gotową zapiekankę posypać tartym serem żółtym.


Komentarze