Sernik Królewski

Składniki:

SPÓD CZEKOLADOWY:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 40 g mąki
  • jajko
  • pół łyżeczki sody
  • 4 łyżki tartych migdałów

MASA SEROWA:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego
  • 500 g sera Mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek + 2 żółtka
  • 1/3 szklanki śmietany 30 %
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki rodzynek

BEZA:

  • 2 białka
  • 80 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:

  • dżem pomarańczowy
  • orzechy włoskie

Przygotowanie

SPÓD CZEKOLADOWY:

Formę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia.

Do miski wbić jajko i wymieszać z masą czekoladową. Następnie dodać wymieszaną z sodą oczyszczoną przesianą mąkę oraz mielone migdały. Wymieszać.

Gotowym ciastem wyłożyć spód tortownicy, ponakłuwać go widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 10 minut.

MASA SEROWA:

Twaróg sernikowy zmiksować na najniższych obrotach z serkiem mascarpone, mąką ziemniaczaną, cukrem i ekstraktem waniliowym do połączenia składników.

Następnie do masy dodawać po 1 jajku miksując przez chwilę na najniższych obrotach. Kolejno dodawać żółtka i śmietanę. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Rodzynki posiekać na drobne kawałki i wraz ze skórką pomarańczową dodać je do masy serowej. Delikatnie wymieszać ręcznie. Masę wyłożyć na spód czekoladowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 15 minut, a następnie w temperaturze 120 stopni przez godzinę.

BEZA:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Po każdej porcji cukru długo miksować. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 

Po wyjęciu z piekarnika wierzch sernika posmarować dżemem pomarańczowym. Następnie warstwę dżemu pokryć pianą z białek i posypać orzechami włoskimi.Wstawić do piekarnika (temperatura 120 stopni C) na pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze przez pół godziny.

Upieczony sernik odstawić do wystudzenia, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki.



Komentarze