Bułki drożdżowe

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 60 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki oliwy
  • białko jaja
  • słonecznik

Przygotowanie

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i wodą. Dodać szczyptę cukru, łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę wymieszać z solą. Zaczyn dodać do mąki, dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć 4-5 bułek. Bułki ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować białkiem i posypać słonecznikiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 30 minut.

Komentarze