Sernik Oreo


Składniki:

SPÓD OREO:

  • 250 g ciasteczek Oreo
  • 125 g margaryny

MASA SEROWA:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • ziarenka z laski wanilii
  • 3 jajka
  • 100 g czekolady gorzkiej

GANACHE:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany 30%
+ ciasteczka Oreo do dekoracji

Przygotowanie:

SPÓD OREO

Tortownicę o średnicy 22-24 cm wysmarować masłem. Margarynę roztopić na wolnym ogniu i wymieszać z drobno pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Spód i boki formy wykleić masą i wstawić do lodówki.

MASA SEROWA

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu. Odstawić do wystygnięcia. W dużym naczyniu wymieszać ser z mlekiem skondensowanym. Dodać ziarenka wanilii i jajka. Wszystko zmiksować. Do 1/3 masy dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać. Przelać na spód Oreo. Następnie ciemną część pokryć jasną. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 40 minut (do momentu, aż sernik się zetnie). Ciasto odstawić do wystudzenia i wstawić do lodówki. 

GANACHE

Śmietanę podgrzać w rondelku. Dodać czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do ostudzenia. Następnie polać sernik i udekorować ciasteczkami Oreo.




Komentarze