Parówki w cieście drożdżowym

Składniki:

  • 4 parówki

ROZCZYN

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mąki pszennej

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 250 g mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki mleka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • szczypta chilli
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

ROZCZYN

Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże, cukier i mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

CIASTO DROŻDŻOWE

Mąkę przesiać przez sito. Jajko dokładnie ubić. Mleko lekko podgrzać. Do mąki dodać jajko wraz z oliwą, wyrośnięty rozczyn i podgrzane mleko. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut i odstawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na 4 części i z każdej uformować wałek. Każdy wałek podzielić na pół. Wokół każdej parówki zapleść warkocz z dwóch wałków (kawałków) ciasta. Gotowe parówki w cieście ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 minut.


Komentarze