Klasyczne tiramisu

 Składniki:

  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 250 g serka Mascarpone
  • opakowanie biszkoptów Ladyfingers
  • łyżka likieru Amaretto/kropla ekstraktu migdałowego
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • kakao

Przygotowanie

Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać mascarpone i dalej miksować. Krem tiramisu przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki.

Kawę zaparzyć i wymieszać z Amaretto. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru. Przelać do płaskiego naczynia i namoczyć w niej biszkopty. Następnie wyłożyć nimi dno szklanek. Biszkopty przekładać na zmianę z kremem Tiramisu do momentu wyczerpania składników. Na koniec posypać kakao.


Komentarze