Mleczne bułeczki

Składniki:

ROZCZYN:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml mleka

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
+ 50 ml mleka
   miód
   dżem porzeczkowy

Przygotowanie:

W misce pokruszyć świeże drożdże. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej. Na koniec lekko podgrzać mleko i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Masło roztopić i przestudzić. Do większej miski przesiać mąkę. Dodać żółtka, cukier, sól, mleko, masło oraz przygotowany rozczyn. Całość zagnieść i wyrabiać przez około 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i uformować z nich bułeczki. Lekko ponacinać nożem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 25 minut.

Podawać z miodem i dżemem porzeczkowym.






Komentarze