Mazurek z białą czekoladą i migdałami

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g masła/margaryny
  • 2 żółtka
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g całych migdałów
  • biały pisak lub lukier (opcjonalnie)

Przygotowanie

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać posiekane masło i roztrzepane żółtka. Z całości zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 20 minut. Ze schłodzonego ciasta wyciąć kilka ciasteczek. Pozostałą część rozwałkować na owalny kształt. Utworzyć niski rant. Ciasto i ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec przez 20 minut. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Krem odstawić do przestudzenia. Po tym czasie wyłożyć go równomiernie na spód. 

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. 

Ciasto udekorować całymi i uprażonymi migdałami oraz ciasteczkami. Opcjonalnie do dekoracji można użyć również białego pisaka dekoracyjnego lub lukru.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.



Komentarze