Mazurek orzechowy

Składniki:

CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka lodowatej wody

MASA ORZECHOWA:

  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki orzechów laskowych
  • 50 g margaryny
  • 100 g czekolady
  • 2 białka

Przygotowanie

CIASTO:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Z ciasta uformować koło z niskim rantem. Odłożyć niewielką ilość na wykrojenie ozdób.

MASA ORZECHOWA:

Orzechy posiekać, zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać wodę i całość zmiksować za pomocą blendera. Dodać białka, margarynę i roztopioną czekoladę. Wymieszać.

Na ciasto wyłożyć masę, wierzch udekorować ciastem i orzechami. Wstawić do piekarnika  nagrzanego do temperatury 160 stopni C na 40 minut.



Komentarze