Kruche ciasteczka czekoladowe


Składniki:

CIASTECZKA

  • 250 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA

  • łyżka kakao
  • 90 g cukru pudru
  • 25 ml wrzącej wody
  • kropla aromatu waniliowego

DODATKI (opcjonalnie)

  • kawałki czekolady
  • mini pianki

Przygotowanie:

CIASTECZKA

Do miski przesiać mąkę. Dodać kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok. 5 minut). Do utartego masła dodać suche składniki i zmiksować. 

 Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko spłaszczać je dłonią. Z podanego przepisu powinno wyjść około 20 ciasteczek. Do ciasteczek przed pieczeniem można dodać kawałki czekolady oraz minipianki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 12 minut.

POLEWA

Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondelku i podgrzewać  do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.


Komentarze