Brioche

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • laska wanilii
+ skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Laskę wanilii naciąć i wydrążyć z niej ziarenka. Całość dodać do mleka i zagotować w niewielkim garnuszku na małym ogniu. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku na niewielkim ogniu.

Do wysokiego naczynia przesiać 650 g mąki. Dodać szczyptę soli i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ręcznie lub przy użyciu haka. Dodać roztopione masło, 3 jajka i miód. Ponownie zagniatać, dodając pozostałą mąkę do momentu aż ciasto przestanie się kleić.

Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem wysokiej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 2 godziny. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulę i umieścić w natłuszczonej formie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Do ciasta można dodać też kawałki skórki pomarańczowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez pół godziny.

Porada! - Gdy ciasto stanie się twarde można podpiec je z obu stron na patelni na maśle klarowanym. W taki sposób ciasto stanie się świeże i chrupiące.




Komentarze