Babka waniliowo-kakaowa

Składniki:

BABKA

  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • kostka margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego lub pół łaski wanilii,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • masło do wysmarowania foremki,
  • bułka tarta do posypania.

DODATKI

  • pół tabliczki czekolady mlecznej
  • płatki migdałowe
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną przesiać przez sito i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać mokre składniki z suchymi stopniowo dodając je do masy. Na koniec dodać cukier waniliowy lub pół laski wanilii. 2/3 masy wylać do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Do 1/3 dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Powstałą masę również przelać do foremki i delikatnie zamieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na około 40 minut.

Gotową babkę udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą, płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.

Komentarze