Babeczki Kurczaki

Składniki:

BABECZKI WANILIOWE

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka mleka

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • żółty barwnik spożywczy

DEKORACJA

  • pisaki cukrowe - złoty, brązowy i czarny

Przygotowanie

BABECZKI WANILIOWE

Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego garnka i miksować do połączenia. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 20 minut. Upieczone babeczki odstawić do wystudzenia.

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie serek mascarpone zmiksować krótko z roztopioną czekoladą. Dodać połowę tubki barwnika (około 5 g) i wymieszać. Krem przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki.

DEKORACJA

Pisakami cukrowymi narysować oczy, noski i łapki kurczaków.





Komentarze