Stek z gorgonzolą

Składniki:

STEKI

  • 2 kawałki polędwicy wieprzowej (ok. 500 g)
  • 2 plastry sera gorgonzola
  • łyżka granulowanego czosnku
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki masła klarowanego

ZIEMNIACZKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • 2 łyżki pieprzu cytrynowego
  • łyżka rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

STEKI

Kawałki mięsa lekko rozgnieść. Opruszyć czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym (stopień wysmażenia według uznania). Na usmażone mięso nałożyć plastry sera gorgonzoli.

ZIEMNIACZKI

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Następnie rozłożyć je na blasze, skropić oliwą i przyprawić pieprzem cytrynowym, rozmarynem i przyprawą do ziemniaków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 30 minut.


Komentarze